Leencapaciteit voor nieuwbouw verhoogd

Grotere rol voor het energielabel

Heeft u een woning van Pracht op het oog? Dan is er goed nieuws! Vanaf 1 januari 2024 wijzigen de leennormen voor het hypothecair krediet. Dit betekent dat u voor de aankoop van een nieuwbouwwoning méér mag lenen. Deze (extra) leenruimte kan oplopen van € 20.000,- tot zelfs € 50.000,-.

 

Elk jaar worden de leennormen voor hypotheken vastgesteld. Het kabinet laat zich hierin adviseren door het Nibud, het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting. Er wordt gekeken of de (nieuwe) normen niet leiden tot onverantwoorde financiële risico’s voor huishoudens. Bij de aankoop van een woning gaat u als koper een grote financiële verplichting aan. Om die reden is het belangrijk dat de nieuwe regels wel blijven aansluiten op de persoonlijke (financiële) situaties van kopers.

Grotere rol voor het energielabel

Eén van de grote veranderingen is dat vanaf 2024 het energielabel van uw woning leidend is bij de hypotheekverstrekking. Hoe beter het energielabel is, hoe meer leenruimte u krijgt. Nieuwbouw heeft hier dus een flink streepje voor! De energiezuinige woningen in Pracht hebben energielabel A++ of A+++. Hieronder ziet u per energielabel wat dit betekent voor de extra leenruimte die u kunt krijgen:

  • A+ of A++: € 20.000,-
  • A+++: € 30.000,-
  • A++++: € 40.000,-
  • A++++ met een energieprestatiegarantie voor 10 jaar: € 50.000,-

 

Achter de nieuwe leennormen schuilt het idee dat hoe energiezuiniger een woning is, hoe lager de energielasten zijn. En alles wat u niet hoeft te betalen aan een energiemaatschappij, kunt u besteden aan hypotheeklasten!

 

Ben je alleenstaand?

Als alleenstaande een huis kopen lijkt vaak een onmogelijke opgave. Om deze groep iets meer financiële ruimte te bieden bij het kopen van een woning, wijzigt er vanaf het nieuwe jaar meer. Bent u alleenstaand en verdient u minimaal € 28.000,- per jaar? Dan mag u vanaf 1 januari 2024 voor een woning € 16.000,- aanvullend lenen.

Vraag uw hypotheekadviseur

Bent u benieuwd welke mogelijkheden dit u biedt? Laat uw (financiële) woonwensen toetsen door een financieel adviseur en/of hypotheekverstrekker. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) gaat het krijgen van een hogere maximale hypotheek voor de aankoop van een energiezuinige woning altijd gepaard met een individuele beoordeling. Bovendien zal een hypotheekverstrekker ook altijd controleren wat het energielabel van de woning is.