In drie stappen naar een nieuwbouwwoning

U bent op zoek naar een nieuwe woning en overweegt nieuwbouw. Grote kans dat u zich afvraagt hoe dat eigenlijk werkt, nieuwbouw kopen. Waar moet u beginnen, wat kunt u verwachten, wat is financieel haalbaar en hoe schrijft u zich in voor een nieuwbouwproject? In drie stappen leggen we uit hoe dat werkt.

1. Zet uw wensen op een rij

Waar bent u eigenlijk naar op zoek? Door een lijstje te maken van uw woonwensen, krijgt u beter overzicht zodat u gericht naar uw toekomstige woning op zoek kunt. Neem in het lijstje niet alleen op wat u nu zou willen, maar denk ook tien of twintig jaar vooruit.

Onderstaande lijst kan helpen uw woonwensen duidelijk te krijgen:

  • Locatie: Wilt u in de stad wonen, of liever in het groen?
  • Grootte: Hoeveel mensen wonen er in het huis en hoeveel kamers zijn er nodig? Denk ook aan hobby-, opberg-, en logeerkamers.
  • Afstand: Hoe ver wilt u maximaal van werk of familie wonen?
  • Voorzieningen: Hoe ver wilt u maximaal van voorzieningen als winkels en scholen wonen?
  • Buitenruimte: Wilt u een tuin, hoe groot moet die dan zijn en kiest u voor ochtend- of avondzon?

2. Doe een haalbaarheidscheck

Naast duidelijk krijgen wat u graag zou willen, is het ook belangrijk te weten in welke prijsklasse u een woning kunt kopen. Om daar een goed beeld van te krijgen, is het belangrijk uw financiële situatie in kaart te brengen door alle benodigde informatie te verzamelen.

Online of met adviseur

Het is verstandig een goed beeld te hebben van uw financieringsmogelijkheden. We adviseren u daarom om vroegtijdig financieel advies in te winnen. U kunt hiervoor bij een hypotheekadviseur vrijblijvend een haalbaarheidscheck laten uitvoeren en u kunt ook zelf een online check doen. We raden aan om alvast de mogelijkheden te toetsen, zo komt u later niet voor verrassingen te staan. Deze haalbaarheidscheck geeft duidelijkheid of u een woning en de bijkomende kosten kan betalen.

3. Schrijf in op uw voorkeurswoning

Heeft u een droomhuis gevonden? Dan kunt u zich hier digitaal voor inschrijven via deze website.

Start verkoop

Het begin van de inschrijfperiode van een nieuwbouwproject wordt ingeluid met een start verkoop event. Tijdens dit event is alle verkoopdocumentatie, zoals plattegronden en prijzen per woning, beschikbaar op de website.

Welk huis heeft uw voorkeur?

Als u besluit zich in te schrijven voor een project, vult u op het digitale inschrijfformulier uw gegevens én een voorkeur voor één of meerdere bouwnummers in. Per huishouden is één inschrijving toegestaan en het inschrijfformulier is persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Nadat de inschrijving gesloten is, krijgt u bericht of er een woning aan u toegewezen is. Hierbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uiw eerste keuze.